Relacja z posiedzenia Rady Miejskiej SLD w Radomiu /23.07.2020r./

W dniu 23 lipca 2020r. odbyło się posiedzenie Rady Miejskiej SLD w Radomiu. Obradom przewodniczył  Waldemar Kaczmarski - Przewodniczący Rady Miejskiej Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Radomiu.

W posiedzeniu Rady Miejskiej uczestniczyli także: Wiceprzewodniczący Rady Mazowieckiej SLD, członek RM SLD w Radomiu - Leszek Rejmer oraz członkowie Komisji Rewizyjnej na czele z Przewodniczącym Mirosławem Ciurą  oraz Skarbnikiem Anną Ambroziewicz.

Tematami posiedzenia RM SLD w Radomiu było:

a/ omówienie przebiegu i wyników wyborów Prezydenta RP  w 2020r.;

W tym pkt. obrad zabrali głos Przewodniczący Rady Miejskiej SLD w Radomiu Waldemar Kaczmarski oraz Bogdan Barszczyński - Szef

sztabu wyborczego Roberta Biedronia:

Obaj podziękowali   wszystkim osobom, które  zagłosowały w Wyborach na  naszego  kandydata Roberta Biedronia,  a ta kże podziękowali  wszystkim  , którzy  zaangażowali  się  w  prace  na  rzecz  wyborów, w  tym  członnkom  sztabu  wyborczego   Roberta Biedronia w Radomiu, a  także   wszystkim  którzy pracowali  w  komisjach  wyborczych  w  czasie I  i  II  tury.  .Chociaz  wynik  głosowania  był poniżej  naszych  oczekiwan, to jednak szczególne podziękowania  należą  się  tym  wszystkim obywatelom, nie  tylko  o lewicowych poglądach, ale  wszystkim  tym, którzy  do  wyborów  poszli, a  szczególnie  tym  , którzy  zagłosowali na  Roberta Biedronioa. Jednocześnie  podkreślili, że należy  przeprowadzić  na Lewicy szczegółową  analizę  jakie były przyczyny takich wyników i porażki  naszego kandydata.

b/ przedłożono informację z wideokonferncji  z Przewodniczącym RK SLD - Włodzimierzem Czarzastym.

W tym pkt. obrad głos zabrał Marek Ratuszyński - Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej SLD w Radomiu, który był uczestnikiem wideokonferncji:

Wystąpienie Włodzimierza Czrzastego zostało podzielone na trzy bloki tematyczna. W pierwszym bloku omówił przebieg kampanii wyborczej na Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Ppodkreslił, że kandytarura Roberta Biedronia była efektem wspólnych uzgodnień trzech partii. Mimo spadku poparcia w trakcie długiej kampanii nasz kandydat  "walczył" do końca. Przewodnioczący SLD podziękował Robertowi Biedroniowi za zaangażowanie oraz podziękował wszystkim członkom partii i wszystkim osobom, które zaangażowały się w kampanię wyborczą na rzecz Roberta Biedronia oraz wszystkim, którzy zdecydowali się na pracę w komisjach wyborczych. W drugim bloku poruszył sprawę Statutu i łączenia partii. Statut nie został zatwierdzony przez Sąd ze względu na trzy pisma, jakie wpłynęły do Sądu. Pisma były jednakowej treści i zostały skierowane przez osoby, które nie miały interesu prawnego. Jednak złożona została do Sądu apelacja i dalsze kroki, związane z łączeniem partii, podjęte zostaną po zatwierdzeniu statutu.W trzecim bloku tematycznym poruszy ł sprawy finansowe i plany do końca 2020 roku. Poinformował o przyjęciu sprawozdania przez PKW, co spowodowało zasilenie konta SLD oraz jakie subwencje jeszcze wpłyną w b.r. Planowane są remonty 320 siedzib lokalnych organizacji SLD, w tym m.in. siedziby w Radomiu oraz planowany jest zakup siedziby dla organizacji SLD w Katowicach. Remonty będą przeprowadzone do końca 2020 roku. Planowane jest w skali każdego roku przeznaczenie określonych funduszy na kampanię wyborczą, a tym samym będą dofinansowani kandydaci w wyborach parlamentarnych i samorządowych.  Zaznaczył także, że są zaplanowane spotkania na terenie poszczególnych województw.

c/ przedłożono informaję nt. prac remontowych siedzibiy RM SLD w Radomiu;

W tym pkt. obrad harmonogram prac związanych z przeprowadzeniem remontu siedziby Rady Miejskiej SLD w Radomiu oraz kosztami z tym związanymi - przedstawił Waldemar Kaczmarski - Przewodniczący Rady Miejskiej SLD w Radomiu. Prace remontowe mają zakończyć się do końca bieżącego roku. Obecnie trwa proces wyłaniania firm remontowo-budowlanych, które będą te prace wykonywać.

d/ w sprawach różnych - przyjęto cztery Uchwały dotyczące:

I. Uchawła dotycząca podziękowań wszystkim osobom, ktróre brały udział w wyborach, członkom Sztabu Wyborczego Roberta Biedronia, człokom Komisji wyborczych,                mężom zaufania i wszystkim pozostałym osobom, które uczestniczyły  w przygowaniu do wyborów Prezydenta RP;

II. Uchwała dotycząca przyjęcia rezygnacji z członkowstwa w SLD, Zarządzie  i RM SLD w Radomiu - Piotra Kotwicy;

III. Uchwała w sprawie powołania Komisji Historycznej przy RM SLD w Radomiui;

Przyczynkiem do powstania Komisji Historycznej przy RM SLD w Radomiu było zapytanie  Andrzeja Lutego - członka Rady Miejskiej SLD w Radomiu do jednego z długoletnich działaczy Andrzeja Pawlikowskiego - także członka Rady Miejskiej SLD - Dlaczego jestem w SLD ?  [odpowiedź jest na naszej stronie RM SLD w Radomiu] . Powyższe pytanie stało się motywem powstania Komisji Historycznej, której  celem jest wydobycie cennych przeżyć i wspomnień, które powodują przekazanie  pozytywnych doświadczeń z działaności spełecznej bez zamazywania historii. Celem działalności Komisji Historycznej winno być przekazanie młodemu pokoleniu pięknych przeżyć z działalności społecznej, a w  przypadku  starszego pokolenia, nawiązanie więźni z byłymi działaczami oraz tymi, którzy utożsamiają się z naszymi historycznymi działaniami w ruchu młodzieżowym i partii. Szacunek i uznanie dla osób, które odgruzowali WARSZAWĘ i inne miasta. Oni proszą o tablice pamięci "zapomniani, ale nie wyklęci".  Komisję Historyczną czekają teraz wobory władz, które zajmą się organizowaniem  jej prac.

IV. Uchwała dotycząca przyjęcia Stanowiska RM SLD w Radomiu w sprawie zamiaru podziału województwa mazowieckiego [ pełny tekst stanowiska przekazujemy w osobnym bloku tematycznym na stronie SLD w Radomiu]

na zakończenie obrad  poruszono bieżące sprawy dotyczące najbliższych zadań jakie stać będą przed organizacją lewicową.

Na tym posiedzenie plenarne Rady Miejskiej SLD w Radomiu zakończono. Następne plenarne posiedzenie zaplanowano na koniec miesiąca sierpnia b.r.

Foto z obrad RM SLD (MK):

Obradom Przewodniczył Waldemar Kaczmarski - Przewodniczący Rady Miejskiej SLD, obok Marek Ratuszyński Wiceprzewodniczący Rady Miejskiej SLD w RadomiuSala obrad Rady Miejskie SLD w RadomiuJedno z głosowań podczas obrad Rady Miejskiej SLD w RadomiuPosiedzenie Rady Miejskiej SLD w RadomiuPosiedzenie Rady Miejskiej SLD - Bogdan Barszczyński przedstawia wyniki prac Sztabu Wyborczego Roberta Biedronia Bogdan Barszczyński - Szef Sztabu Wyborczego Roberta BiedroniaObrady Rady Miejskiej SLD w RadomiuPrzewodniczący Rady Miejskiej SLD Waldemar Kaczmarski

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!